2 Gratis tickets van KLM winnen?

Het is weer zover: er is een site opgedoken die 2 gratis vliegtickets van KLM weggeeft. Het enige wat je hoeft te doen, is 3 vragen invullen en de actie delen op Facebook. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Laten we deze actie eens nader bekijken.

De actie zelf

Op Facebook zien we deze afbeelding en tekst als iemand de aanbieding deelt:

fb snippet

Er staat dat KLM tickets weggeeft ter ere van hun 95e verjaardag. Als je geen trouwe volger bent van KLM, dan kan ik me zomaar voorstellen dat je niet wist dat die 95e verjaardag al lang is geweest. Hier een bericht van de site van KLM zelf:

klm 95 jaar

Betekent dit dat de actie nep is? Hoewel dit wel een grote ‘red flag’ is, kan het natuurlijk zo zijn dat het nog een oude actie betreft. De site zelf (www.spendtickets.us) geeft echter ook weinig vertrouwen, vooral als je het slechte Nederlands leest:

site zelf

Alles duidt op een zogenaamde hoax.

De eigenaar van de site

Als we dan voor de volledigheid de gegevens erbij pakken van de eigenaar van de site, dan zien we dat deze geregistreerd staat op naam van iemand uit Pakistan. Deze persoon lijkt op geen enkele manier verbonden te zijn met KLM:

whois

Conclusie

Het mag duidelijk zijn: deze actie leek te mooi om waar te zijn, en dat is hij ook. Helaas geeft KLM geen gratis tickets weg. Waar de actie wel voor dient? Waarschijnlijk om te zorgen dat iedereen hem deelt en liket om gegevens van mensen te verzamelen voor andere (marketing)doeleinden.

Wat kun je hieraan doen?

De site lijkt zo op het eerste gezicht niet gevaarlijk. Voor de zekerheid kun je, als je hebt meegedaan aan de actie, een virusscan doen op je computer om te checken of je geen gevaar loopt. Voor de rest is het altijd belangrijk om de volgende zaken te checken bij een actie:

De URL: al in de afbeelding op Facebook zie je onderaan een URL (webadres) staan (in dit geval SPENDTICKETS.US). komt deze website je niet bekend voor of oogt de extensie vreemd (dus geen .nl, .com, .net, .org etc.)? Dan is de kans al groot dat het een nepactie betreft.
Taalgebruik op de website: Let op spelfouten en kromme zinnen. Vaak is de tekst uit een andere taal vertaald door vertaalsoftware, waardoor er kromme zinnen ontstaan.
De aanbieding zelf: lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook.

Wel echte ticketaanbiedingen ontvangen?

Als je wel echte aanbiedingen wilt ontvangen, houd dan Ticket Detective en onze Ticket Detective Facebook-pagina in de gaten. Zo blijf je op de hoogte van de echte acties!

1 gedachte over “2 Gratis tickets van KLM winnen?”

  1. Zie het helaas weer overal gedeeld worden, en ook echt mensen klikken er zo maar op.

    Ach ja, als je even denkt zou je zo al gelijk bedenken dat je normale tickets gewoon boekt via KLM.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven