Opgepast: nieuwe actie voor gratis tickets

Je denkt kans te maken op gratis tickets, maar in plaats daarvan word je afgeperst: de zoveelste nep-actie voor een gratis reis blijkt een grote nachtmerrie. Waren eerdere acties (zoals deze en deze) klaarblijkelijk gewoon manieren om e-mailadressen te vergaren, deze actie is gericht op je geld. Pas dus op met meedoen aan deze actie voor gratis tickets!

De actie

In tegenstelling tot bovengenoemde acties die op Facebook plaatsvonden, is deze actie nog veel opdringeriger. Mensen (vooral Vlamingen, zo blijkt tot dusverre) worden thuis opgebeld om mee te doen aan een winactie, zo bericht het Belgische Nieuwsblad.be.

oplichters gratis vliegtickets

Een gedupeerde vertelt hoe ze werd gebeld over een website Shop & Fly met gratis vliegtickets. De persoon aan de telefoon vraagt of hij/zij je een e-mail mag sturen. Vervolgens geef jij je gegevens, maar komt er nooit een e-mail. In plaats daarvan word je opnieuw gebeld, enkele weken later. Nu wordt je verteld dat je een bedrag moet betalen. Er wordt gedreigd met incasso’s en je krijgt geen kans om je zegje te doen. Het is heel intimiderend, want ze hebben je gegevens. Naast dit telefoontje kun je meer telefoontjes, sms-berichten en e-mails verwachten. Een voorbeeld zie je hieronder.

oplichting shop & fly

Wat kun je doen?

De intimidatie wordt sommigen teveel – exact wat de oplichters willen. Meerdere mensen hebben daarom al betaald. Simon ­November van consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt echter dat je dat vooral niet moet doen. Word je gebeld? Hang dan direct op. Ligt er een incassobrief van deze organisatie op de mat? Gooi hem direct bij het oud papier. Krijg je een sms of e-mail met dreigementen? Reageer erop door te protesteren. Dit is belangrijk voor bewijs. Zeg dat je ze niets verschuldigd bent en dat je aangifte hebt gedaan bij de politie. Doe ook aangifte tegen de politie.

Waarom is deze bende nog actief?

De politie is onderzoek aan het verrichten naar deze bende, maar heeft nog geen aanhoudingen verricht. De oplichters laten zich niet tegenhouden en zijn nog actief. Wees dus gewaarschuwd, en wantrouw telefoontjes van organisaties die gratis tickets aanbieden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven