Pages Menu
Categories Menu

Boek goedkopere vliegtickets met 1 simpele truc!

Wat hebben vliegtickets en onroerend goed met elkaar te maken? Het draait allemaal om locatie, zo blijkt uit onderzoek. Met huizen wisten we dat al, maar dat ook bij vliegtickets de locatie van boeken een rol speelt, is nieuw. Map Happy kwam hierachter.

Goedkopere vliegtickets bij Air France wist Map Happy bijvoorbeeld te boeken door hun nationale, Franstalige site te gebruiken om de vlucht te boeken. Hetzelfde gold voor websites van luchtvaartmaatschappijen uit de V.S. Door de ‘binnenlandse’ versie van de website te gebruiken, konden ze een aardig centje besparen. Ook KLM heeft er een handje van, maar die website bekeek je waarschijnlijk toch al in het Nederlands.

Hoe kan dit?

Een reden voor deze goedkopere vliegtickets is dat grote maatschappijen nog wel eens een actie hebben lopen in een bepaald land, waar een andere land helemaal geen baat bij heeft. Heb jij als Nederlander er bijvoorbeeld iets aan als een maatschappij de directe vluchten tussen China en Japan tijdelijk verlaagt? Waarschijnlijk niet. Het gebeurt ook niet continu, maar zowel grote als kleine maatschappijen willen volgens Map Happy nog wel eens stunten met prijzen op verschillende locaties.

Hoe zoek je de goedkopere vliegtickets?

Je moet er even een paar stappen voor doorlopen, maar dan kan het zomaar zijn dat je tientallen of zelfs honderden euro’s bespaart op je vliegticket! Je moet er alleen een paar stappen voor doorlopen.

1) Switch naar de lokale website

Meestal is stap 1 kinderlijk eenvoudig, want veel websites van luchtvaartmaatschappijen vragen je om je locatie en/of taal te kiezen voordat je wordt doorgestuurd naar de website. Mocht je direct op de homepage komen, dan is er vaak ergens bovenin of onderin beeld een knop om over te schakelen naar de ‘binnenlandse’ website. Het vergt wellicht wat zoekwerk, maar dan heb je ook wat.

2) Je eigen ‘locatie’ aanpassen

Het kan zijn dat je daadwerkelijk in het land moet zitten of via een VPN een valse locatie op te geven. Dit is wellicht een lastig gedeelte van het verhaal.

3) Zorg dat je kunt omrekenen en de taal snapt

De lokale website gebruiken betekent vaak dat je in een vreemde taal moet boeken. Met een beetje geluk kun je nog in het Engels boeken, maar als je pech hebt, zul je het met de lokale taal moeten doen. Godzijdank is er Google Translate. O, en grote kans dat je de prijs van de lokale valuta moet omrekenen naar je vertrouwde euro’s. Godzijdank zijn er ook sites met wisselkoersen. Vergeet hierbij ook niet te kijken naar de bijkomende kosten voor het gebruik van je betaalpas / creditcard mee te nemen in de uiteindelijke prijs.

4) Vergelijk

Je ziet hierboven: er willen nog wel eens wat bijkomende kosten zitten aan een ‘lokaal’ geboekte vlucht, dus vergelijk altijd goed met de boeking vanuit je werkelijke locatie.

Truc werkt niet altijd, maar de aanhouder wint

Goedkopere vliegtickets blijven een raadselachtige markt. Het is voor de gewone consument lang niet altijd duidelijk waarom (en wanneer) een vliegticket goedkoper is. Dat op vrijdag de 13e vliegen goedkoper is, is nog ergens te bevatten. Kwestie van bijgeloof. Maar waarom en wanneer verschillen prijzen voor binnenlandse en buitenlandse bezoekers? Map Happy raadt dan ook altijd aan om te dubbelchecken of de prijs echt goedkoper is, dus pak ook even de website in je eigen taal erbij voor de prijsvergelijking. Maar neem in ieder geval deze tip ter harte. Voor die paar minuten extra kan het namelijk zomaar zijn dat je ineens met een flinke ‘korting’ op dezelfde vlucht zit!

1 Comment

  1. Beetje een late reactie, maar puntje 2 is mij prima gelukt met mijn eigen VPN provider (http://goosevpn.com/nl). Ik heb het eerst geprobeerd met een eigen VPN server op te zetten en daarna ook met een gratis variant, maar daar kwam ik niet zo uit. Anderen nog ervaringen met hun eigen VPN providers?

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *